O nouă lege te lasă să te uiți la filme la volan: în ce condiții poți face asta

de: Iulia Kelt
04 05. 2022

Dacă ai visat dintotdeauna să te poți uita la filme cât conduci, iată că o nouă lege vine să te lase să faci fix asta, însă numai cu anumite condiții.

Este știut faptul că, atunci când te afli la volan, cel mai ințelept ar fi ca toată capacitatea ta de concentrare să se ducă către condus. În caz contrar, riști să faci accident și să-ți pierzi viața, însă și să ucizi pe alții, înscriși, ca tine, în trafic.

Tocmai din acest motiv, regulile cu privire la ce poți și ce nu poți să faci cât timp conduci sunt extrem de stricte, iar tu ai șanse reale să iei amenzi mari dacă nu le respecți.

Poate că vei fi bucuros să afli că, în Marea Britanie, mai nou, te poți afla la volanul mașinii tale și, în același timp, te poți uita și la filme. În mod evident, poliția nu te va amenda pentru asta, însă doar dacă bifezi toate caracteristicile pe care am să ți le detaliez mai jos.

Ce spune legea care îți dă voie să te uiți filme cât „conduci”

Din start, ar trebui să știi că, pentru a nu fi amendat, în cazul în care te uiți la un film cât te afli la volan, este nevoie să deții un autoturism autonom (cu alte cuvinte, unul care are integrat un sistem avansat de pilot automat, care să conducă, efectiv, în locul tău). Apoi, așa cum am menționat anterior, legea cu pricina este valabilă doar în Marea Britanie, așa că nu te aventura să te dai mare pe șoșele, la noi în țară, pentru că, în mod sigur, vei fi amendat pentru actul tău de bravură.

În plus, filmul pe care îl urmărești trebuie să ruleze în mod obligatoriu pe ecranul de infotainment. Motivul este unul lesne de înțeles: în cazul în care automobilul tău va avea nevoie de ajutorul tău, notificarea îți va apărea pe acest ecran, iar filmul va fi întrerupt instant, pentru ca tu să te ocupi de problemă.

Cu alte cuvinte, dacă te vei uita pe Netflix pe telefon riști, în continuare, să primești amendă.

Mai mult, nu ar trebui să confunzi mașinile cu funcții de asistență, cu cele autonome, cele dintâi menționate nefiind parte din lege.